Wist U Dat?

Wat u eigenlijk zou moeten weten over voeding:

Op een andere pagina op deze website heeft u kunnen lezen dat honden en katten Carnivoren zijn en eigenlijk vlees zouden moeten eten.
Op deze pagina geven we informatie die u als eigenaar van een hond of kat zou moeten weten.

Wissel regelmatig van vleessoort:
Steeds vaker worden door dierenartsen honden en katten gezien die last hebben van een voedselallergie. Onderzoeken hebben aangetoond dat de éénzijdigheid van de voeding mogelijk de oorzaak is van de enorme toename van voedselallergieën bij honden en katten. Wissel daarom (ook als u uitsluitend verse voeding geeft) regelmatig van vleessoort.

Elke dag een compleet voer geven?
Dat honden en katten elke dag een compleet voer moeten krijgen is absoluut niet waar. Honden en katten die in de vrije natuur leven krijgen niet elke dag een volkomen uitgebalanceerde maaltijd.
Honden en katten die elke dag een complete voeding krijgen hebben veel sneller last van overgewicht (Obesitas) doordat deze dieren véél te veel voedingstoffen binnenkrijgen.

Wat beter is voor uw hond of kat:
Geef slechts een aantal dagen een compleet voer, bijvoorbeeld vijf dagen in de week en geef de overige twee dagen een éénzijdige vleesmaaltijd (zoals: Pens – Hart – Kip of een niet complete Vleesmaaltijd. Als u twee keer per dag voert dan kunt u het 10 + 4 principe te gebruiken (10 complete maaltijden + 4 enkelvoudige maaltijden per week geven). U kunt dan zelf bepalen op welk moment u enkelvoudig of compleet voert zolang u het 10 + 4 principe maar aanhoudt.

Als u op deze manier voert dan:

  • Overvoert u de hond of kat niet, u zult merken dat u veel minder op het gewicht van uw dier hoeft te letten.

  • Door dagen in te voeren waarop u géén complete voeding geeft zult u van vleessoort wisselen, dit komt de weerstand van de hond en kat ten goede en het risico van het ontstaan van een voedselallergie is aanzienlijk minder.


Helaas kan of wil niet iedere eigenaar van een hond of kat zijn of haar hond of kat vers vlees geven.

Mocht u als eigenaar van een hond of kat besluiten om een droge voeding te geven dan zou u het volgende eigenlijk moeten weten:

  • Meng brokken nooit met vers vlees

  • Kies voor een brok waar géén granen aan zijn toegevoegd

  • Mocht u af en toe vers vlees willen geven zorg dan dat er minimaal 8 uur tussen een vers- en een brokkenmaaltijd zit.

  • Brokken worden in de maag verteerd bij een lagere ph-waarde (zuurgraad) van het maagzuur. Vers vlees wordt bij een hogere ph-waarde verteerd.

  • Als brokken en vers vlees wordt gemengd dan zal de ph-waarde van het maagzuur veel te hoog worden waardoor de brokvoeding als het ware verbrandt en de voedingstoffen uit de brokken verloren zullen gaan.


Als u besluit om brokvoeding te geven overtuig u er dan van dat u een granenvrije brok voert waarin géén chemische houdbaarheidsmiddelen aan zijn toegevoegd.

Als u op de verpakking de volgende aanduiding(en) ziet staan, dan zijn er aan de brok chemische houdbaarheidsmiddelen toegevoegd:

Dit product bevat door de EU toegestane stoffen
EU-additieven
E 321 Butylhydroxyanisol (BHA)
E 320 Butylhydroxytolueen (BHT)
E 324 Ethoxiquine

Mocht u één van deze aanduidingen op de zak brokken zien staan dan is de voeding chemisch “verrijkt” en kunt u deze voeding beter niet geven !

Wordt er in verse (diepvries) voeding ook één of meerdere van deze middelen gebruikt?
Het antwoord hierop is NEE, om die reden zeggen wij ook steeds dat verse (diepvries) voeding veel gezonder is voor uw hond of kat !


Heeft u vragen over vers vlees voeding?
Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op!