Algemene Informatie

Sinds jaar en dag wil de commerciële diervoedingsindustrie consumenten laten geloven dat honden en katten zogenaamde alleseters (Omnivoren) zijn. De meeste commerciële droog en blikvoeders bevatten granen, groentes, vlees en restproducten.

Honden zijn in de loop der tijd veel veranderd in vergelijking met hun voorouders, de wolf. Wat wel hetzelfde is gebleven is het spijsverteringsstelsel.
Wolven zijn prooi- en aaseters, dit wil zeggen dat het grootste gedeelte van hun voeding bestaat uit vlees en beenderen, daarnaast krijgen zij de, meestal plantaardige, inhoud van hun prooi binnen. Hiermee krijgen honden/wolven alles binnen wat zij nodig hebben. Ze kunnen selecteren omdat zij zelf aanvoelen wat zij nodig hebben.

Een wolf/hond eet geen (grote hoeveelheden) tarwe, maïs, soja, bietenpulp en noem maar op. Het beetje graan dat zij binnen krijgen komt uit de maag van hun prooidier, die voornamelijk groente en grassen eet.

Het spijsverteringsstelsel van honden (en katten) is dus gemaakt om vlees te verteren en is NIET in staat om een grote hoeveelheid granen te verteren.
Als deze dieren dat wel krijgen dan kunnen er ziekten ontstaan variërend van huidproblemen, gewrichtsklachten tot leverklachten.

Honden en katten zijn Carnivoren, hetgeen wil zeggen dat ze vleeseters zijn. De meeste droge- en blikvoeders bevatten verhoudingsgewijs te veel andere stoffen dan vlees. Dit maakt de meeste droge- en blikvoeders a) tot een minder geschikte voedingsbron voor honden en katten en b) de oorzaak van veel gezondheidsklachten!

Daarnaast bevatten bijna alle droge- en blikvoeders chemische houdbaarheidsmiddelen. Deze middelen zijn, ondanks de bewezen gezondheidsrisico’s, door de Europese Unie goedgekeurd voor gebruik in diervoeding voor honden en katten. De door de commerciële industrie meest gebruikte houdbaarheidsmiddelen zijn: E320 (BHA) – E321 (BHT) – E324 (Ethoxyquine). Fabrikanten hoeven deze middelen niet op de verpakking te vermelden.

Een gezond alternatief voor de meeste droogvoeders en blikvoeders is kant en klare verse diepvriesvoeding (KVV).
In ons assortiment treft u, ondanks dat wij voorstanders zijn van verse voeding, ook enkele droogvoeders aan.
Deze koudgeperste brokvoeding is glutenvrij en bevat géén chemische houdbaarheidsmiddelen.

Op onze website vindt u in de rubriek voeding meer informatie over de diverse soorten voeding die wij adviseren.