Hot Spot

Hotspot is het Engelse woord voor hete plek. Het wordt ook wel pyotraumatische dermatitis genoemd. Dermatitis betekent huidontsteking, pyo betekend etter en traumatisch betekent dat het dier zichzelf verwond door krabben, bijten of likken. Enorme jeuk dus. En vaak hevig rode, etterende plekken die warm aanvoelen. Het komt vaker voor bij honden, maar soms kan een hotspot ook bij een kat ontstaan.

Waarom een dier ‘ineens’ begint met likken is niet altijd makkelijk te achterhalen. Dit kan beginnen met jeuk door parasieten (vlo, oormijt), een irriterende plant, klitten in de vacht of een wondje, maar zeker ook door pijn. We zien deze plekken vaker in de zomer en zeker bij langharige honden, waar de plek niet altijd meteen duidelijk zichtbaar is. Soms kan de infectie koorts veroorzaken en wordt het dier ook lusteloos en sloom. Hotspots zijn extreem pijnlijk.

Wat kun je doen?

Het helpt bij langharige dieren om de haren wat weg te halen, zodat de plek duidelijk zichtbaar is. Uiteraard is het belangrijkste om te proberen de oorzaak te achterhalen. Als er sprake is van parasieten, zul je deze dus grondig moeten bestrijden. Je kunt de aangedane plek schoonmaken met een mild reinigend en ontsmettend middel. Spoelvloeistof op basis van honing is daar heel geschikt voor en ondersteunt meteen het huidherstel.

Zorg voor een goede vachtconditie door goede voeding, regelmatige vachtverzorging en voldoende frisse lucht en beweging. Was jouw hond niet met andere shampoos dan een speciale natuurlijke hondenshampoo. Controleer jouw dier regelmatig op parasieten, ook de kat! Mocht je parasieten vinden, vraag dan jouw dierenspeciaalzaak naar een goede behandeling. En kies als het even kan voor natuurlijke middelen om het immuunsysteem niet verder te belasten.

Verhoog de weerstand

Een andere preventieve maatregel is het versterken van het immuunsysteem door te draineren ofwel opschonen van het lichaam met een detoxkuur. Hierdoor worden opgehoopte afvalstoffen afgevoerd. In een schoon lichaam kunnen de organen beter hun werk doen.

Omdat in veel gevallen een allergische reactie ten grondslag ligt aan de huidirritatie, is het desensibiliseren van je hond voor die bepaalde allergenen een belangrijke stap. Bij een allergie reageert het immuunsysteem heftig op stoffen (allergenen), terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Door druppels met een verdunning van de stof waarvoor het dier allergisch is in een vastgesteld schema toe te dienen, zal het immuunsysteem niet meer overmatig op de prikkel reageren. Hierdoor zal er geen huidreactie meer ontstaan.

Vergeet de Omega-3 niet!

Een toevoeging aan het voer van een vegetarische of liever nog een visolie met Omega-3 met een hoge concentratie EPA- en DHA -vetzuren, heeft een gunstige invloed op de huid en vacht. De Omega-3 herstelt namelijk de lipidelaag in de huid en ondersteunt het herstel van huidontstekingen. Olie met Omega-3 kan ook preventief worden ingezet.

Meer vragen? Neem dan even contact met ons op.

Naar de productpagina

Geef een reactie